Θεέ μου, τί χρειάζεται μια ανακαίνιση…!!!!

Ποτέ μην ξεκινήσετε τέτοια διαδικασία εάν δεν είστε ιδιαιτέρως μεθοδικός, αν δεν έχετε πολύ σαφή και συγκεκριμένη ιδέα του τί θέλετε να φτιάξετε και πάνω απ’ όλα εάν δεν είστε πολύ-πολύ αισιόδοξος άνθρωπος!!!

Εάν δε, υπάρχει συνδυασμός εργασιών, όπως π.χ. να τρέχουνε παράλληλα άδειες ίδρυσης, μεταβιβάσεις αδειών και προγράμματα επιδότησης, τότε πραγματικά την έχετε βάψει!!!

Εμείς ας πούμε, πετύχαμε  διάνα!!!

Καταρχήν άλλα μας συμβουλεύουν οι μισοί και άλλα οι άλλοι…(εννοείται δε μιλώ για φίλους, αλλά για τους ειδικούς!). Κάποιοι, οι περισσότεροι, δεν ξέρουν όλα όσα αφορούν την αρμοδιότητά τους κ ερχόμαστε εμείς, οι ΜΗ ειδήμονες να ψάξουμε εγκυκλίους και αποφάσεις για να οδηγήσουμε εμείς τους «ειδήμονες» προς τη σωστή κατεύθυνση! Δηλ. ποια ακριβώς είναι η δική τους δουλειά, τι σπουδάσανε και για ποιο λόγο ακριβώς τους πληρώνουμε;! Μήπως να ζητούσαμε εμείς αμοιβή που τους διαφωτίσαμε;!

Κατά δεύτερον, πόσα άραγε χαρτιά, επικυρώσεις, πρωτόκολλα και υπογραφές χρειάζονται για να κάνεις τη δουλειά σου;;;!!! Ένιωσα στο πετσί μου τί εστί η γραφειοκρατία της Ελλάδας… Και δεν είναι μόνο το τρέξιμο απ’ τη μία υπηρεσία στην άλλη (σε άλλες περιοχές εννοείται, όχι απλά σε άλλον όροφο…), ή οι ώρες που λείπεις εκτός δουλειάς· αλλά ότι και πάλι, όταν όλα θα έχουν φύγει απ’ τα χέρια σου, η απόφαση π.χ. που περιμένεις απ’ το νομάρχη, θα βγει σε 10-15 μέρες!!!! Γιατί φυσικά μία υπογραφή είναι δύσκολο πράγμα, όπως και να το κάνουμε…!!!! Ε, μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας! Τι τους νοιάζει αυτούς που εσύ βιάζεσαι κι έχεις ημερομηνίες να προλάβεις;! Μια υπογραφή τόσο παίρνει, ξηγημένα πράγματα…

Κι ερχόμαστε στο πονεμένο ζήτημα του να έρθει η ώρα να διαλέξεις τί ακριβώς θα κάνεις στην ανακαίνισή σου.

   Πρώτον, μην το αναλάβεις μόνος, αλλά φέρε εργολάβο με το δικό του συνεργείο· εσύ θα συνεννοείσαι μ’ αυτόν κι αυτός με τον κάθε μάστορα (ευτυχώς αυτό το κάναμε…)!

   Δεύτερον, διάλεξε, αν θες, αρχιτέκτονες που να συμφωνείς στο γούστο και τη νοοτροπία, και επιπλέον να τους εμπιστεύεσαι. Θα χρειαστεί να «τσακωθείς» πάμπολλες φορές ούτως ή άλλως, οπότε φρόντισε να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες…

   Τρίτον, οπλίσου με υπομονή, γιατί τώρα αρχίζει η μεγάλη βόλτα στα μαγαζιά…

 

(έπεται συνέχεια…)

Advertisements